Áron Ház Kft.
Áron Ház Kft.

Otthonfelújítási támogatás

Használja ki az új Otthonfelújítási támogatást!
2021. január 1-jétől a minimum egy gyereket nevelő szülők az otthonuk felújítására elköltött költségvetési összeg felét, de maximum 3 millió forint támogatást igényelhetnek vissza a Magyar Államkincstártól.

Kik igényelhetik az állami támogatást?
Minden olyan szülő, aki legalább egy gyermeket nevel. Nagy lehetőség, hiszen az eddigi támogatásoktól eltérően (CSOK, Babaváró Hitel) a házaspároknak és az élettársaknak csak az egyik tagja is igényelheti, amennyiben csak ő felel meg az igénylési feltételeknek. Tehát, az a házastárs, aki nem felel meg az igénylési feltételeknek kihagyható az otthonfelújítási támogatás igényléséből, ha külön lakcímen lakik.

Ki minősül gyermeknek?


A 25 év alatt gyerekek esetén, az 518/2020 rendelkezésben eddig leírtak és a Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalások alapján, az igénylésnél nem számít, hogy a gyermek dolgozik-e. Csak az, hogy az igénylővel egy háztartásban éljen.

Mekkora a lakásfelújítási támogatás összege?
Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, maximum 3 millió forint.

Azaz a számlákkal igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam fizet a felújításodból. A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha szeretné a teljes 3 millió forint támogatást igénybe venni, akkor 6 millió forintot el kell érnie a felújítás összköltségének.

Az elköltött 6 millió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassa a maximum támogatást. A könnyebb érthetőség kedvéért lent felsorolunk néhány példát. Természestesen az összegeknek nem kell kereknek lenniük.


Természetesen a maximum 3 millió forintnál kevesebb támogatás is igényelhető, azonban ilyenkor is tartani kell a munkadíj és anyagköltség számlák minimálisan előírt arányát.

Nagyon fontos, hogy a támogatás utólagos finanszírozású, azaz a teljes felújítási munkálat költségiet saját zsebből kell megfinanszírozni. A támogatást pedig utólag kapja meg a kérvényező a Magyar Államkincstártól.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?
A támogatás igénylésének egyik alapfeltétele, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum 1 éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen.

A lakásfelújítási támogatás igénylésénél a folyamatosság igazolásához az 1 éves külföldi jogviszony is elfogadható, de az igénylés pillanatában az igénylőnek már magyar TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Milyen munkák fogadhatók el a lakásfelújítási támogatás keretein belül?
A rendelet 6.§ pontosan megnevezi a munkákat, ezért az eddigiek alapján kizárólag ezen munkálatokra igényelhető.


Mikortól él a lakásfelújítási támogatás és meddig vehető igénybe?
A lakásfelújítási támogatás 2021.01.01 után lép életbe és 2022.12.31-ig vehető igénybe. Azaz a legelső elfogadható számla keltének 2021.01.01 utáninak kell lennie. A legutolsó elfogadható számla kifizetésének pedig legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell történnie.

A lakásfelújítási támogatás igénylésének benyújtására mennyi idő áll rendelkezésre?
A lakásfelújítási támogatás a lakáson végzett építési munkák befejezését és a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A felújítási munkálatok elvégzésére mennyi idő van?
Ha önerőből finanszírozza a felújítást, akkor legkésőbb 2022.12.31-ig le kell adni az igényléshez a kifizetett számlákat. Tehát minden munkálatot 2022.12.31-ig be kell fejezni és ki is kell fizetni minden számlát.
Aki igényli az otthonfelújítási hitelt (3%-os hitel), annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba. Tehát, aki igényli a hitelt annak 1 éve van befejezni a felújítást.

Milyen ingatlanok esetében vehető igénybe a lakásfelújítási támogatás?
Az ingatlannak Magyarország területén kell elhelyezkednie. Az ingatlan-nyilvántartási besorolása lakásnak vagy lakóháznak kell lennie, valamint elfogadható a tanya, vagy a birtokközpont lakáscélú épületei is.

Az igénylő lakóhelyének milyen előírásai vannak?
Az igénylőnek, vagy igénylőknek és az igényléshez szükséges egy gyermeknek legalább egy éve az adott ingatlanban kell lakniuk az igénylés beadásához számítva. Ez alól a szabály alól három kivétel van:


Milyen előírások vonatkoznak az ingatlan tulajdonosi szerkezetére?
Az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek legalább 50%-os mértékű tulajdonjoggal kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban, ami be is van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásban.
Osztatlan közös tulajdonnál (például: ikerház) a használt területhez tartozó tulajdoni hányad 50%-a szükséges. Ilyen esetben ügyvéd vagy közjegyző előtt kötött használati megosztási megállapodásra van szükség.

Biankó szerződés kötése a kivitelezővel
Fontos, hogy nem elegendő számlákat kérnie a szakember által elvégzett munkáról és az anyagról. A lakásfelújítási támogatás előírja, hogy ezt a biankó formátumú szerződést is alá kell majd íratnia a kivitelezővel.

Hogyan történik a lakásfelújítási támogatás igénylésének leadása?
Az igényléseket a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani a szakemberekkel megkötött szerződésekkel, a számlákkal, egy a Kincstár által megadott számlarészletezővel és a MÁK honlapjára feltöltött igénylési dokumentumokkal együtt, ezeket itt érheti el. A leadás történhet személyesen, postán, és elektronikusan is.

Árajánlat

Amennyiben egyedi árajánlatra van szüksége, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk, készséggel állunk rendelkezésére

Ajánlatkérés

Vásárlói vélemények

Az újonnan beépített műanyag ablakoknak köszönhetően rengeteget javult a lakás hőszigetelése. Most már nem csak télen van meleg a szobában, hanem a nyári hónapok alatt a műanyag ablakok kellemesen hűvösen is tartják a szobákat. Maximálisan meg vagyok elégedve az Áron Ház Kft.-től kapott szolgáltatásokkal, mind a termékekre, mind a beépítő szakemberek munkájára vonatkozóan.

Köszönettel: H. Mária


Vásárló: H. Mária

Az Áron Ház Kft. két ablak és a hozzájuk tartozó párkányok és takarólécek beépítését végezte otthonunkban. Köszönöm szépen! Nagyon szép munkát kaptam! A dolgozók nagyon szépen és tisztán dolgoztak. Nagyon meg vagyok elégedve.


Vásárló: O. Edina

Tisztelt Áron Ház Kft!

Családi házunk kültéri bejárati ajtajának cseréjét rendeltem meg Önöknél. Köszönetemet szeretném kifejezni Cégük dolgozóinak, amiért a munkát nemcsak jól, hanem precízen, határidőre és szakszerűen végezték el. A megrendeléstől a kivitelezésig mindent korrektül és udvariasan bonyolítottak le teljes megelégedettségünkre! Munkájukhoz jó egészséget kívánunk!

Üdvözlettel

B. Éva
 


Vásárló: B. Éva

A múlt hét folyamán két műanyag ablak lett nálam beszerelve. Az ablakok minősége kiváló, tökéletesen záródnak és nyílnak. A beépítő kollégák az előre megbeszélt időpontban érkeztek, feladatukat remekül ellátták, gyorsan és profin dolgoztak, minden ablakot szakszerűen, kellő odafigyeléssel helyeztek el.

Köszönettel : János
 


Vásárló: N. János

A lakás teljes körű felújításának végén a beltéri ajtók cseréje maradt már csak hátra és a festés, kulcsfontosságú volt az ajtók időre történő leszállítása és beépítése. Történetesen ez maradéktalanul megvalósult, a fenyő ajtók minősége kiváló. A beépítés fázisa probléma nélkül zajlott, időre megérkeztek az urak és egy nap alatt beépítették mind a 6 fa beltéri ajtót. Köszönet a pontosságért és a minőségi munkavégzésért az Áron Ház Kft.-nek!


Vásárló: H. Zoltán

Egy frissen vett balatoni ház felújitási munkálatai közül az első volt a külső nyilászárók kicseréltetése. Egy ajánlás alapján, elsők között Önöket kértem meg egy árajánlatra. Újpesti üzletükben, Gál Pongrác személyében igazán kellemes és konpetens tárgyalópetnerre találtam. Sikerült megállapodnunk egy műszaki megoldásban, ami -40 éve Németrországban épületgépész tervezöi gyakorlattal- megbizhatónak, korszerünek igérkezett, és más árajánlatokkal összehasonlitva árban is meggyőzött. Az első kidolgozás után többször tökéletesitettük az elgondolást, amig a megbizás létrejött. 

Ezen megbizás kifogástalan lebonyolitása után, a nyilászárók azóta is kifogástalanok, ez év tavaszán további megbizást adtam egy nagyobb ajtó-ablak kombinációra a kert felé, valamint 4 beltéri ajtó szállitására.

Kb. 2 hét mulva lesz ez is kivitelezve, izgalommal várom az eredményt és bizom benne, hogy ez úton sem fogok csalódni. A felújitás kapcsán még további 4 beltéri ajtó fogja a ház komfortosságát növelni. Úgy tervezem, hogy ennek megvalósitásában is Önök lesznek a partnereim.

Üdvezlettel:

B. István

Épületgépész tervezö


Vásárló: B. István

Ajánlatkérés