MENU

Redőnyök

Redőnyök legfőbb tulajdonságai

Redőnyök

Redőny beszállítónk kiválasztásánál nagyon figyeltünk arra, hogy olyan partnert válasszunk, akivel hosszú távon együtt tudunk működni. Szeme előtt nem csak az jár, hogy a legolcsóbb legyen, figyelmen kívül hagyva ezért minden minimális műszaki elvárást, amitől a redőny évekig jól működhet, a garanciáját szükség esetén felvállalja.

Ezért amilyen redőnyöket nálunk nem találnak meg: „egynyári redőny”, „széthulló redőny”, berozsdásodó redőny, működésképtelen redőny, garancia nélküli redőny, „nyikorgó redőny”.


Redőnyök között két alaptípust különböztetünk meg:

 • elészerelt redőny (külső tokos vagy utólag beépíthető): az ablak elé építjük be, utólag is felszerelhető, szigeteletlen, belülről a doboz nem látható, kívül alulról szerelhető
 • fölészerelt redőny (felső tokos redőny): az ablak tetejére szereljük fel, csak az ablak beépítésével egyszerre építhető be, szigetelt, belülről a doboz látható és belülről szerelhető


A redőny fő alkotóelemei és jellemzői:

Redőnydoboz, palást (lamellák), lefutósín, kiegészítő tartozékok (gurtni, gurtnigyűjtő automata, tengely, csapágyak, tokvég, zárólamella, stb)

 • Redőnydoboz: anyaga lehet alumínium és lindab, alakja szögletes. Redőnyeink mindig zártak, egy anyagból hajlítottak, vagyis alulról nem lehet belelátni a redőny belsejébe. Vakolható redőny esetén a doboz egy vakolóélt tartalmaz fölötte herratektával.
 • Palást (lamellák): anyaga lehet alumínium vagy műanyag. Az alumínium lamellák oldalt egymással össze vannak kötve (arriterezve), így szétszedékor nem csúszhatnak szét, illetve alaptartozékként feltolásgátlóval vannak ellátva. Műanyag lamellákkal esetén garanciát csak 150cm hosszig vállalunk, de 180cm-ig legyártjuk. Műanyag lamella és lamella között is van különbség. Az általunk forgalmazott műanyag lamellák nyáron a nagy melegben nem deformálódnak el.
 • Lefutósín: anyaga alumínium, és kefés betétet mindig tartalmaz a halk működés miatt. Műanyag lefutósínnel nem foglalkozunk, ugyanis könnyen berepedezhet és idővel megsárgulhat.
 • Kiegészítő tartozékok:
  • Gurtni: amit használunk, az nem rojtosodik ki, és hosszában nem hajlik össze.
  • Gurtnigyűjtő automata: olasz típussal foglalkozunk, ami esztétikus megjelenésű és hosszában nem nyílik szét az illesztésnél, ellenben a magyar gyártásúakkal
  • Tengely, csapágyak: csak acél tengellyel és csapággyal foglalkozunk, szemben az olcsóbb műanyaggal, ami idővel eltörhet, megrepedhet, széteshet.
  • Tokvég: csak alumínium tokvégű redőnyt forgalmazunk (lindab doboz esetén is), szemben a műanyaggal, ami megsárgulhat, berepedhet, elválhat.
  • Zárólamella: minden esetben alumínium nálunk (még a műanyag palástnál is), szemben a műanyaggal, ami gyenge tartást biztosít.

Redőnyök színe alapesetben fehér (szinterezett, RAL 9016), igény esetén az alumínium redőny a RAL színskála szerint szinterezhető, vagy Renolit fóliával fólizható az ablakhoz hasonlóan.

Meghajtásuk alapesetben gurtnival történik, de lehetőség van a redőnyök motorizálására kapcsolós vagy távirányítós kezeléssel, illetve automatizálhatók különböző programozások szerint. Kettő közötti megoldás a karos meghajtás.

Fölészerelt redőnyöknél a szigetelt műanyag doboz és lefutósín ablakprofilból készül, mely a világhírű Thyssen gyár terméke, kivédve ezzel a sárgulás és az időjárás veszélyeit. Nem összetévesztendő az elészerelt redőnyök műanyag alkatrészeivel.